Na het vertrek van Sinterklaas uit Nederland kan de kerstboom weer van zolder gehaald worden. We besteden de nodige tijd aan het optuigen van de boom, met lampjes, ballen, slingers en wat we verder nog kunnen bedenken. De kerststal onder of naast de boom wordt soms vergeten. Half december beginnen overal de verschillende kerstvieringen en kerstborrels.
24 december: dan gaan we naar de kerk (één keer per jaar naar de kerk is toch goed). 25 december staat in het teken van het uitbundige en overdadige kerstdiner, inclusief de vraag met welke outfit we aan tafel zullen verschijnen. En op 26 december zijn we de kerstboom alweer beu en kan hij voor een jaar terug naar zolder. Het lijkt erop dat de kerstperiode loopt van vlak na Sinterklaas tot net na Kerstmis. Terwijl de kerk zich nog in de Adventstijd bevindt – een tijd van verwachting en voorbereiding op Kerstmis – lijkt het overal al Kerstmis te zijn. Maar voor de kerk begint de echte Kersttijd pas op 25 december met het hoogfeest van de Geboorte van Jezus en eindigt deze met het feest van de Doop van de Heer, dit jaar op zondag 12 januari.
In deze dagen kijken we alweer uit naar het komende kerstfeest. Al vroeg verschijnen de aankondigingen voor kerstmarkten, en kerstversieringen liggen soms al in september in de winkels. Dat is misschien ook wel nodig, want de sfeer van het kerstgebeuren moet ons alvast een beetje zachtmoedig en ontvankelijk maken.
De eerste kerstkaarten vallen inmiddels op de mat. Van alle kanten wensen mensen ons gezegende, prettige, zalige, gelukkige, fijne of gewoon goede dagen toe. Postbodes hebben het in deze dagen ontzettend druk. Wist u trouwens dat alle mensen die met de posterijen te maken hebben onder de
3 speciale bescherming van de aartsengel Gabriël staan?
De engel Gabriël bracht aan Maria de Blijde Boodschap dat zij de moeder van Jezus zou worden. Op een postzegel, afgebeeld hiernaast, staat de Latijnse tekst van een brief die paus Paulus VI in december 1972 heeft geschreven. In deze brief riep hij de engel Gabriël uit tot hemelse beschermer van allen die zich met post en filatelie bezighouden. Gabriël zelf wordt daarop afgebeeld als de postbode van God, zijn boodschapper, met een rol in zijn hand, gereed om de goede tijding aan de mensen te brengen. U kunt daar misschien om glimlachen en denken dat Gabriël wel wat anders te doen heeft dan “beschermer” van de postbodes te zijn. Toch is het idee van de paus bijzonder origineel! Het woord “engel” betekent in het Grieks niets anders dan “boodschapper”. Je zou Gabriël dus wel de bezorger van de allereerste kerstkaart, de kerstboodschap, kunnen noemen.
En zo mag ik best even aan Gabriël denken wanneer ik die postbodes met “engelengeduld” duizenden kaarten zie sorteren en met “vliegende engelenvaart” zie bezorgen. Misschien wordt u zelf wel een soort “engeltje” door een kerstkaart te sturen aan uw kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden. Gabriël zal u er ongetwijfeld dankbaar voor zijn. Want Kerstmis is de Blijde Boodschap van Gods liefde onder de mensen.
Aan u allen een zalig Kerstfeest toegewenst!

Hartelijk groeten, Pastoor Alvaro