Inderdaad, onderduiken in het land Kenya, ofwel onderdompelen in deze wereld, tussen de mensen en meedoen met hun dagelijkse leven. Dat was de uitdaging van 6 mensen uit onze dorpen, Hauwert, Nibbixwoud en Wognum. Met ons zessen, Hella, Ria en Greet, Afra, Tineke en Jaap, hebben we twee weken geleefd tussen de mensen van Pandipieri, de sloppenwijk van Kisumu. De naam Pandipieri betekent letterlijk “bedek je kont”, de hele wijk is onzichtbaar voor wie gewoon langs de stad rijdt. Honderdduizenden mensen op een kluit.

MillHill Missionaris Hans Burgman (van Hengelo) startte in deze wijk zijn projecten, in de begin jaren 70 en het is uitgegroeid tot een van de grootste en langstlopende projecten van Kenya.

Wij hebben meegedraaid met de werkers van Pandipieri. In de gezondheidszorg (preventie en behandeling), scholing (kleuterschool en ook vakscholen en een kunstacademie), straatkinderen (opvang met als doel rehabilitatie en hereniging met de familiekring) en het oma-project dat zorgt voor dat gezinnen die aids-wezen adopteren worden voorzien van een ziekenhuisverzekering voor alle gezinsleden.

Vooral het feit dat we ook logeerden bij mensen die deze projecten “dragen” zorgde ervoor dat we echt ondergedompeld werden in het leven van deze mensen. Je leert er veel van in de zin van wat is geluk, wat is blijheid, wat is luxe.

Grote verbondenheid ervaar je in de drie kerkdiensten op de zondagmorgen in de volle kerken (om 7 uur een Mis in de Luo-taal, 9 uur Swahili en 11 uur Engels). De Kenyanen zijn drietalig, hun eigen taal, Swahili en Engels). Kenya heeft 61 talen.

Een uitstapje met een boot over het Victoria-meer (met de nijlpaarden), een bezoek aan Kakamega-forest (een van de weinige oerbossen van Oost-Afrika) en een paar nachtjes op een eiland in het meer waren een welkom uitstapje.

We liepen ook de 40 MM in het kader van de 40 MM WWW (World Wide Walk), een wandeling tegen de heuvel van de oostkant van de stad. Drie van ons voltooide de hele tocht en voor de anderen was het toch teveel een “teugenopzienderswerk” in de hitte van 33 graden. Er liepen zo’n 150 Kenianen mee, en de sponsoring vanuit de 40 MM Venhuizen samen met onze inbreng van € 2.500,- is voor de projecten een lekkere opsteker.

Kortom, een bijzondere vakantie die je niet snel vergeet. Sterker nog, het laat je niet los.

Jaap Meester