Tijdens zo’n Coronaperiode merk je in onze kerken hoe belangrijk muzikale ondersteuning is tijdens de vieringen. Nu hebben we gelukkig in de Emmaus wel 7 geweldige koren. Maar helaas: zingen mochten ze niet. Was het in het begin nog met acht koorleden, later, toen er weer meer bezoekers in de kerk mochten komen, moesten de koren met slechts vier leden zingen. Gelukkig werd er in de Hieronymus kerk heel creatief op gereageerd: verschillende keren was er muzikale ondersteuning van pianiste: Marja Borst, of Jessica Huisman. Maar ook waren er heel mooie optredens van het duo Koeman, of het duo Thea en Claus. Gelukkig vanaf 26 juni mogen de koren weer met 8 zangers optreden. We hopen bij een volgende versoepeling, mogelijk in augustus, dat we weer met alle leden van de koren mogen zingen. Aangezien er in Wognum maar twee vaste koren zijn: Het Sylvidakoor en het Parochiekoor, proberen we daar een nieuw koor van start te laten gaan: Singin-it. Zie hiervoor het artikel in de Verbinding. Maar we moeten eerst door de vakantieperiode heen, half augustus hopen we dat alle koren weer uit volle borst gaan zingen! Maar er is meer te melden op muzikaal gebied: Het orgel van de Hieronymuskerk, nog overgekomen uit de oude kerk, moest een zeer grondige restauratie ondergaan, hetgeen de kwaliteit van het orgel niet waard was. Ook de benodigde pecunia (12000,- euro) was een brug te ver. Maar gelukkig kan onze penningmeester goed onderhandelen en kwam er een gebruikt, zo goed als nieuw orgel. Een Allen orgel model Protegé C2 met 23 stemmen. Ook in de Cunera staat een orgel van dit merk. En volgens de organisten is het een prima orgel. Het is een zogenaamd mechanisch orgel. De boxen zijn geïntegreerd in de kast met orgelpijpen uit de oude kerk die daarom ook blijft staan. Afgelopen juni is het nieuwe orgel geplaatst en geïntoneerd. Voordeel van dit orgel is dat het geen grootschalig onderhoud behoeft. Ook de elektronische piano in de Hieronymus is af, en ook daar wordt een oplossing voor gezocht.

Hans van Engen