Vol enthousiasme en kracht kom ik terug van de vakantie. Ik ben naar mijn ouders in zuid Spanje met auto gegaan. Ook had ik niet zoveel voor deze dagen gepland, waren de vakantiedagen vol: iedere dag ’s ochtends mocht ik de eucharistieviering voorgaan in het klooster van de zusters clarissen in de stad en ’s avonds soms ook in mijn eigen parochie, klusjes maken thuis bij mijn ouders en bij vrienden die in deze dagen gingen verhuizen, wandelen in de stad en op de bergen, familie en vrienden bezoeken, af en toe een telefoontje of een email naar Nederland… Geen vaste agenda en toch drukke dagen, maar op deze manier wordt jij echt uitgerust! Na deze dagen zijn de batterijen weer vol!

De zomer is bijna afgelopen, er komt de tijd om een nieuw seizoen te beginnen en het leven van onze parochie begint opnieuw haar normale ritme: de vieringen in het weekend en iedere doordeweeks, waar iedereen van hartelijk welkom is; vergaderingen; de koren beginnen weer (op een veilige afstand in de kerk) te repeteren; de werkgroepen starten opnieuw met hun activiteiten… Zijn er veel de gebeurtenissen die ons verwachten in onze parochie de komende tijd: 50 jaar bestaan van de Hiëronymuskerk, eerste communie vieringen, vormsel…

Aan het begin van een nieuw seizoen mogen wij veel plannen en programma´s maken voor de komende tijd, maar ook zijn wij bewust van de onzekerheid en de brosheid van de huidige momenten. Wij hopen dat alles goed gaat en dat onze beide kerken veilige plekken mogen zijn. Er zijn een aantal mensen van onze parochie druk bezig met de toepassing in onze kerkgebouwen van alle protocollen en richtlijnen omtrent het coronavirus. Via deze lijnen wil ik alle mensen bedanken die zich inzetten zodat wij bij elkaar mogen komen om ons geloof te vieren.

Veel mensen in onze tijd zijn onbekend met het geloof, zijn op zoek, bezig met diepere levensvragen, maar ervaren een enorme drempel om naar een viering in de kerk te komen. Daarom is het mooie dat onze kerkgebouwen open mogen staan, onze kerken, onze gemeenschap is een plek waar iedereen van harte welkom is. Doordeweeks staan op twee momenten onze kerken open. In Nibbixwoud staat iedere dinsdag ochtend vanaf 9:30 de kerk open, om 10:00 uur is er een eucharistieviering en na de viering blijft de kerk open tot 11:00 uur. Ook in Wognum staat de kerk iedere donderdag vanaf 9:30 de kerk open, om 10:00 uur vieren wij de eucharistie en tot 11:00 uur blijft de kerk open. Is het mooi om te zien hoeveel mensen behoeft aan een moment van stilte of bezinning hebben. Onze kerken zijn een echt een plek waar echt een bijzondere vrede te ervaren is. Ik zelf ben op beide dagen in de kerk aanwezig voor u.

Ik moet zeggen dat een van de mooiste taken dat ik mag doen is bij de mensen te zijn, voor de mensen te zijn, vooral degene die moeite hebben, die ziek zijn of degene die thuis gekluisterd zijn. Ik ben hier terecht gekomen om voor jullie te zijn; de taak van een priester is voor andere mensen als dienaar te staan en dat wil ik graag in onze parochie vervullen. Daarom maak ik gebruik van deze korte artikeltje om een oproep aan jullie allen te maken: ik waardeer zeer een uitnodiging om bij jullie thuis te komen om een kennismaking, een kopje koffie, even praten, gedachten te wisselen en/of vooral voor het geestelijke zorg. Als ik iets voor u kan betekenen, twijfel niet om contact met mij te nemen. Ik doe het graag.

Ik ben heel blij om deze nieuwe periode met zoveel activiteiten te mogen starten. Wat zou onze parochie zonder jullie allen zijn! Wij allen samen, vormen een levende kerk die voor iedereen openstaat om de verbondenheid, en de liefde te laten stralen in een wereld waar dat steeds meer ontbreekt. Laten wij hoopvol naar de toekomst kijken! Laten wij in deze nieuwe seizoen een wedergeboorte van onze gemeenschap ervaren. Wij, samen met God en met elkaar, hebben toch de kracht om een teken van hoop voor de huidige wereld te zijn. Dat moet de eerst agenda punt voor het programma van het komende seizoen: Hoop!

Met vriendelijk groeten,

Alvaro.