Al jaren worden regelmatig afscheidsvieringen, uitvaarten, avondwaken en rouwdiensten in onze Hieronymuskerk te Wognum gehouden. Nu in deze tijd van het Coronavirus komen er ook andere vragen op onze Emmausparochie af. Vanwege de complete afzondering van de verzorgingshuizen zoals het Sweelinckhof, is het daar niet meer mogelijk bij overlijden van een bewoner de laatste verzorging op zijn of haar kamer of appartement te doen. Uitvaartvereniging de Laatste Eer, maar ook collega instellingen doen een beroep op de kerken meer mogelijkheden te bieden.

De kerk ziet het als haar taak om mensen die dat willen geestelijk te begeleiden in de laatste levensfase. Zo kan een priester of pastor de ziekenzalving geven. Een troostrijk ritueel van afsluiten en voorbereiden, van het geven van geestelijke energie. Na het overlijden neemt de familie en of de verzorging contact op met de uitvaartvereniging. In Wognum is dat vaak De Laatste Eer. Professionals verzorgen de overledene, soms samen met familieleden, en  begeleiden de familie bij het maken van keuzes voor rouwkaarten, opbaar mogelijkheden, condoleance en afscheidsvieringen en vele andere zaken die bij een overlijden aan de orde komen. De Katholieke kerk biedt de mogelijkheid van opbaren in de Kapel van de Hieronymuskerk, wanneer hiervoor geen mogelijkheid is thuis. Ook biedt onze kerk diverse mogelijkheden van afscheidsvieringen. Zo kan er bijvoorbeeld een avondwake samen met de familie worden voorbereid. Samen worden teksten, muziek of liederen door een koor uitgezocht. Live of CD muziek behoren ook tot de mogelijkheden. Een pastor of lekenvoorganger  kan de familie begeleiden bij het maken van een afscheidsviering veelal de volgende dag, in de vorm van een eucharistieviering, een gebedsdienst of een geheel eigen en persoonlijk afscheid. Daarna kan de overledene op ons kerkhof begraven worden of naar een crematorium worden gebracht. Een goede samenwerking tussen de professionals van de uitvaartvereniging en de voorgangers van onze kerk leiden vaak tot een mooi, waardig, en persoonlijk afscheid.

Nieuw beleid

In deze Coronatijd hebben wij ons uitvaartbeleid moeten aanpassen. Slechts heel kleine groepen kunnen bij een afscheid worden toegelaten. Ook bieden wij in tijd van nood verzorgingsmogelijkheden. Naast meerdere opbaarmogelijkheid tegelijk, bieden wij vele vormen van afscheidsvieringen. Aangezien er geen condoleance mogelijkheden zijn vanwege de strenge Corona maatregelen, bieden wij wel de mogelijkheid om een afscheid via livestream vanuit onze kerk uit te zenden en thuis op de computer te volgen. Ook niet katholieken kunnen van onze diensten gebruik maken.

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden en onze tarieven kunt u zich nader laten informeren door: Marijke Wittenberg   06-46625521 of                           Hans van Engen 572629 of email: van.engen@planet.nl