Afgelopen zondag 15 september brachte de coadjutor bisschop van ons bisdom, Mgr. Hendriks, een pastoraal bezoek aan ons regio. Een dag met een volle programma. De bisschop heeft verschillende dorpen en parochies bezocht en veel vrijwilligers ontmoet.

De dag begon met de Eucharistieviering in De Goorn waar de bisschop een heel mooie preek  hield: “Feest moet er zijn en vrolijkheid” (de preek van de bisschop is terug te vinden op de website: https://www.arsacal.nl/?p=contentitem&id=2112&t=Feest+moet+er+zijn+en+vrolijkheid)

Monseigneur Hendriks heeft op zijn website een uitgebreid verslag met foto’s van deze dag geplaatst. Het verslag is te vinden bij: https://www.arsacal.nl/?p=contentitem&id=2113&t=Pastoraal+bezoek+aan+de+regio+De+Waterkant+en+Emmaus . Voor het gemaak heb ik het verslag toegevoegd:

De Goorn, Spierdijk, Spanbroek, Wognum en Nibbixwoud

Na de H. Mis in De Goorn heb ik het pastoraal bezoek gebracht aan de regio De Waterkant en de Emmausparochie. Het intitiatief was vanuit de parochies gekomen. Voor mij was het een gelegenheid hoe vrijwilligers met veel enthousiasme werken aan de opbouw van de kerk.

De Goorn en Spierdijk

Na de Mis in De Goorn was er gelegenheid veel parochianen te ontmoeten in de koffieruimte van de parochie. Ze waren niet alleen uit De Goorn zelf gekomen maar ook uit andere plaatsen van de streek. Daarna bezochten we de verbouwde kerk van Spierdijk, die gedeeltelijk aan de eredienst is onttrokken. Het deel wat kerk gebleven is, heeft eigenlijk alles behouden – altaren, knielbanken, preekstoel, kruiswegstaties – en de ruimte is mooi en intiem geworden. In het voorste gedeelte dat aan de eredienst is ontrtrokken, is een gezondheidscentrum gevestigd en in de pastorie een huisarts en apotheek.

Spanbroek en Wognum

Vervolgens ging de tocht naar Spanbroek. De kerk had ik eerder bezocht maar nu was er gelegenheid om met enkele mensen ter plaatse over de situatie van de parochie te spreken, die niet zo gemakkelijk is. De volgende kerk die werd bezocht was die van Wognum waar een heel team aan vrijwilligers klaar stond om me te ontvangen en me over de kerk en de situatie van de parochie te vertellen. Er was veel enthousiasme om er iets moois van te maken!

Nibbixwoud

De kerk in Nibbixwoud heeft vijftien jaar geleden ook een flinke brand gekend, maar staat er nu prachtig bij. In de pastorie is onlangs de kapelaan Álvaro Rodriguez Luque komen wonen, die kunstzinnig en muzikaal is. Dat was te merken. Boven de piano van de kapelaan hangt een foto van paus Benedictus XVI achter de piano. Ook pastoor Majiec Sendecki – die in de Wieringermeer priester is – komt daar wonen. Ook hier werd ik hartelijk ontvangen en kon ik verschillende vrijwilligers ontmoeten die zich bijzonder inzetten voor de kerk en de tuin achter de pastorie, die bijzonder fraai is. Ter plaatse bezochten we een fresiakwekerij – Mol Freesia – waar een broer van pastoor Knol werzaam is. We worden door hem en een van de gebroeders Mol ontvanen en kregen een zeer interessante uitleg en rondleiding.

High tea

Tot besluit had secretaris van regio De Waterkant, mw. José van Leerdam -Dekker een heerlijke, uitgebreide high tea voorbereid voor de medewerkers aan het programma van deze dag.

Ik heb de hartelijke inzet van zoveel mensen bijzonder gewaardeerd: overal hingen vlaggen uit – Vaticaanse, Nederlandse en Westfriese vlaggen heb ik gezien -, waren de kaarsen aangestoken en stonden vrijwilligers klaar. Veel dankaan de organisatie!

Vanuit de pastorale team willen we Mgr. Hendriks bedanken voor zijn bezoek aan onze regio en ook van harte bedankenaan alle mensen van het DB, parochieraaden en vrijwilligers  voor zijn inzet in de organisatie van zo een mooie dag.

De bisschop toonde ook zijn dankbaarheid aan ons allen tijdens zijn preek:

Na de vakanties begint een nieuw werkjaar,ook in de parochies van de Waterkant en Emmaus
met alle activiteiten. Ik dank het pastorale team en alle vrijwilligers die dit mogelijk maken.Bedankt voor jullie inzet!En ik wens jullie een goed en mooi werkjaar toe, dat voor vele mensen de vreugde van het evangelie levend en voelbaar mag worden!

Laten wij met deze wens deze nieuwe periode starten!

Met vriendelijk groeten,

Alvaro